Ko sva se odločala, kaj napisati pod temo pasma, sva najprej pomislila:

 

“Kaj bi zanimalo nekoga, ki se morda odloča o nakupu Parson Russel terierja. Mogoče standard pasme, njeno zgodovino?"

 

Po kratkem pogovoru sva prišla do zaključka, da tisti, ki pasmo že poznajo, poznajo tudi njen standard, ostali pa lahko standard psa najdejo takoj, ko vtipkajo v Google ime Parson Russell terrier.

 

Vsekakor pa sva mnenja, da je pomembneje izvedeti, kakšno je življenje s temi psi, kako se šolajo, kako shajajo z ostalimi živalmi, otroci, ljudmi - skratka vse tisto, kar zanima posameznika oz. družino, ko se odloča za nakup psa.

 

To ni pes za neaktivne ljudi, za nevzgojene otroke, to tudi ni samoučljiva pasma oz. pasma, ki je zadovoljna le z obrokom hrane in kratkim sprehodom.

 

Kar vam bo vsekakor olajšalo življenje z parsoni, je res dobra mera humorja. Da ne boste jemali sebe preveč resno, parsonov pa tudi ne(vedno). To bo dober začetek za vaše skupno življenje z njim in vam bo olajšalo vse „nevšečnosti“ in seveda tudi zabavne stvari, ki vas bodo spremljale v vašem skupnem življenju.

 

Oni kradejo, lažejo, prosijo in manipulirajo in vse to na tako zelo inteligenten način, da vas, ne da bi opazili pripeljejo do cilja, ki ga sami želijo. Na koncu pa se seveda delajo, kot da niso imeli nič, ampak res nič, s tem kaj so naredili.

 

Čeprav bodo vaši psi dobro izučeni, ubogali vsak vaš ukaz, se vseeno pripravite na raznorazne dogodivščine.

 

Tako ne bodite presenečeni, ko bo kos klobase, ki je še niste utegnili pospraviti iz mize, izginil neznano kam medtem, ko bo pes še vedno ležal na blazini, kjer ste ga videli pred nekaj sekundami, da bo žogica, ki bi morala ležati v predalu naenkrat v gobcu vašega psa, da copati ne bodo tam kjer ste jih pustili, čeprav psu niste ukazali naj jih odnese....., to je le nekaj primerov njihovega „vohunskega“ dela.

 

Ko se odločate za psa morate vedeti, za kakšen namen se uporablja oz.kakšen je bil prvoten namen vzreje te pasme.

 

Kot verjetno veste so to lovski psi, tako, da se lahko pripravite, da bo tudi vaš parsonček lovil in kopal.

 

Kopal??? Če si zamišljate parsona kot svojega psa, se pripravite, da kdaj pa kdaj vaša lepa zelenica pred hišo ne bo več tako ravna, kot ste si jo z dosti truda naredili, pridno kosili travico in bili nanjo neizmerno ponosni. Kdaj pa kdaj bo dobila okrasno luknjo, ki pa bo skopana z takim veseljem, da svojega ljubljenčaka (če ga boste seveda dobili pri delu), ne boste imeli srca odvrniti od njegovega najljubšega dela.

 

Lovil??? Ja tudi lovil bo, če mu boste le dovolili. Ta pasma je bolj kot katerekoli druga specializirana za lovljenje oz.preganjanje lisic in jazbecev iz rovov. Za to  je vzrejena in pri tem delu je res odlična.

 

Je pa njihova res dobra lastnost ta, da so izredno inteligentni in učljivi,odlični so pri raznih športnih dejavnostih, kot reševalni psi in seveda kot lovci. Vendar prav zaradi njihovega nagona za lov, moramo biti pri učenju izredno striktni in nepopustljivi, saj le tako lahko dosežemo poslušnost in s tem tudi uspehe pri delu z njim, ki pa so oz. bodo v zadovoljstvo tako psu, kot tudi njegovemu vodniku.

 

Kaj pa druge domače živali?

 

Odvisno od tega, kako bo domača žival odreagirala na novega člana družine. Npr. muca, če jo imate že pred prihodom psa in se ta do psa ne obnaša preveč agresivno, lahko postaneta dobra prijatelja, vendar pa ne pričakujte, da bo vaš pes s tem, ko si bo dober z domačo muco imel rad tudi sosedovo. Če pa imate kakšne zajčke, morske prašičke, ptičke, pa le glejte, da jih imate v prisotnosti psa vedno zaprte v kletki, saj nagon je le nagon in psi so dejansko lovci in njihov nagon naj z vzrejanjem nebi zatrli, če hočemo, da pasma ostane to za kaj je bila prvotno vzrejena.

 

In na koncu vprašanje:

 

Ali je ta pes primeren za življenje z otokom?

 

Dosti je odvisno od vzgoje vašega otroka, vsekakor pa to ni pes za majhne otroke, stare le nekaj let (sploh pa ne kot darilo), drugo je, če je otrok že rojen v času, ko je pes že pri vas in se otroka postopoma uči pravilnega odnosa do psa.

 

V tem poglavlju smo vam hoteli vsaj približno predstaviti življenje, ki vas čaka z parsonom. Če se vam zdi, da sami sebe vidite v takšnem vedno aktivnem, večkrat nepredvidljiven in vsekakor zabavnem življenju je to pravi pes za vas, če pa niste tega mnenja, pa si rajši za svojega ljubljenčka poiščite katero drugo pasmo, ki vam bo karakterno bolj ustrezala.

 

Kljub vsemu napisanemu slabim in dobrim lastnostim hočemo, da veste:

 

Res imamo radi to pasmo in smo navdušeni nad njihovim karakterjem, nepredvidljivostjo, predanostjo, učenostjo, smislom za humor......... in čeprav imamo zaenkrat tri predstavnike te pasme, smo prepričani, da ne bodo ostali edini.


 

Podrobneje sem pasmo(zgodovino, standard, karakter...) opisala na spletni strani PASME-PSOV.SI

 

 

Parson Russell terier v reviji Moj pes (naša predstavitev), november 2009

 

 

 

revija Moj pes- Parson russell terrier(oktober 2009)

 

 

 

 

Parson Russel in Jack Russel terier - Iz lovskih revirjev med mestne ljudi - november 2009

Ko smo pred desetletjem prvič predstavili dve terierski pasmi, ki nosita slavno ime prečastitega župnika Johna Russla, smo se pogovarjali o redki, komaj znani pasmi, ki je pri nas pravzaprav sploh še ni bilo. Pasma Parson Russel terier je bila tedaj birokratsko stara komaj desetletje, pasma Jack Russel terier pa še ne eno leto. Takrat je bilo sicer slutiti, da bosta obe postali prodorni in uspešni, ni pa bilo pričakovati, da se bodo prav pri teh pasmah, zlasti pri kratkonogem Jacku Russlu, pojavile prave farme, tovarne mladičev, kakor nekoč denimo za jazbečarje in še nekatere trgovske uspešnice. "Vsakemu pravemu lovskemu terierju na razmeroma nizkih nogah lahko rečemo Russlov terier". Tako je pred zdaj že kar davnimi desetletji v britanski pasji enciklopediji zapisal poznavalec delovnih terierjev Brian Vesey-Fitzgerald.

 

Russlov terier je pomenilo dober, trden, vztrajen, zagrizen, oster, neizprosen pes. Skoraj vseeno pa je bilo, kakšen je bil ta kuža na pogled. Malce večji, malce manjši, malce bolj ali malce manj resast, povsem bel ali pa ves pisan. V pravila in standarde so večjo vrsto Russlovih terierjev, imenovano Parson Russel terier, vpeli pred manj kot dvema desetletjem, manjšo, imenovano Jack Russel, pa šele pred desetletjem, po svetovni razstavi v Milanu.

 

Parson Russel terier je dokaj mlada pasma, prvi vpis v slovensko rodovno knjigo je bil leta 2003, doslej je bilo 87 vpisov. V Sloveniji je registriranih okrog 90 parsonov. Po mojih podatkih sta bili v Sloveniji letos poleg našega še dve legli. Zaradi njihovega nastopanja v različnih filmih, nanizankah in reklamah njihova priljubljenost (žal) zelo narašča. Žal pravim zaradi tega, ker se ljudje pred nakupom pasme premalo pozanimajo o njihovem značaju in v parsonu vidijo le psa, kot so jim ga predstavili po televiziji. Prehitro pričakujejo, da bodo imeli psa,kakor so ga videli v kinu ali pri vzreditelju ali skrbniku, ki se zna s terierjem prav in dejavno ukvarjati.

 

Parsoni imajo lastnosti in sposobnosti, ki so pri lovu zelo zaželene, pri psu spremljevalcu pa lahko zelo moteče, kot denimo, kopanje lukenj, intenzivno vohljanje na sprehodu, preganjanje mačk, fazanov, miši … Pri tem opravilu jih je tudi zelo težko odpoklicati, seveda pa lahko te neželene lastnosti z vztrajnostjo in doslednim učenjem odpravimo ali pa vsaj zmanjšamo. PRT je zelo inteligenten in stalno išče mejo, do kod sme. Če nismo dovolj pozorni, lahko hitro prevzame vodilni, alfa položaj. Prav zaradi tega je nujno, da ga naučimo vsaj osnovne poslušnosti, kot je »stoj«, odpoklic, »sedi«, vodljivost na povodcu …

 

Parson je pes, ki potrebuje res veliko gibanja, ki ne zajema samo sprehodov ampak tudi ostale aktivnosti v katerih porabijo svojo odvečno energijo. Je zelo privržen svoji družini. Naši psi živijo z nami v hiši in nas spremljajo če je le mogoče, povsod. Ko vidijo, da se kam odpravljamo, so takoj pri vratih in čakajo, da gredo lahko z nami.

 

Vir : Moj pes