Zdravje naših parsonov in seveda njihovih potomcev je v naši psarni na prvem mestu. Parson Russell terier je pasma, ki je izpostavljena kar nekaj boleznim, ki so dednega značaja.

 

Te bolezni so dostikrat posledica vzrediteljeve nestrokovne odločitve, da s tem ko svoje psice zdravstveno ne potestira ali pa se odloči za plemenjaka, ki nima opravljenih vseh pregledov, ki so pomembni za nadaljni zdrav razvoj pasme, direktno in posledično škodi samemu razvoju pasme.

 

Najpogostejše bolezni parsonov, ki so dednega značaja so bolezni oči (katarakt, progresivna atrofija retine, primarna luksacija leče), kolkov(luksacija patele) in gluhost.

 

V nekaterih evropskih državah so kot pogoj za vzrejno dovoljenje obvezni vsi testi za omenjene bolezni. Ker so pri nas ti pregledi za pridobitev vzrejnega dovoljenja le zaželjeni, se jih žal poslužuje le malo vzrediteljev.

 

Standardom, ki veljejo v razvitih kinologijah se posložujemo tudi v naši psarni in tako naše pse podvržemo vsem tem testom, BAER testu za preverjanje sluha, pregledu oči po ECVO certifikatu, pregledu patele(kolenske pogačice), naredimo pa jim tudi PLL DNA in LOA DNA test

 

Če ugotovimo kakršnekoli napake, ki bi škodile potomstvu, izločimo te pse iz vzreje.

 

Ker pa na prisotnost gluhosti poleg dedovanja vpliva tudi "piabald" gen(gen za belo barvo), tudi našim mladičem preden odidejo iz legla preverimo sluh s tem, da med njihovim petim in osmim tednom starosti opravimo BAER test.

 

Več o posameznih dednih boleznih in testih z katerimi se te ugotavjajo, si lahko preberete v podmenujih ZDRAVJA.