Siva mrena ali katarakt (gr. kataraktes, iz kataassan =  slap, padati) je dedna bolezen, ki nastane zaradi spreminjanja nežnih beljakovinskih vlaken v leči. Leča ima funkcijo, da usmerja svetlobo na očesno mrežnico, pri katarakti pa je to prehajanje svetlobe skozi lečo moteno. Katarakto vidimo kot neprosojno belomodro motnjavo na očesni leči, ki v končni fazi bolezni postane snežno bela. Pogosto ta motnja napreduje do popolne slepote.

Poleg dedne pogojenosti na nastanek katarakte vplivajo še drugi dejavniki, kot so sladkorna bolezen, poškodbe, zastrupitve ali radioaktivna sevanja.

Psi, ki se jim diagnosticira katarakta morajo nekajkrat letno na pregled oči, pri čemer se spremlja kako hitro napreduje zameglitev leče. Veterinar  - oftamolog s kontrolnim merjenjem očesnega tlaka  ter z ustreznimi zdravili prepreči nastanek zapletov (npr. vnetje mrežnice).                                                                     

Katarakte se žal ne da ozdraviti z zdravili (kapljicami ali tabletami). Edini način zdravljenja je operativna odstarnitev leče in vgradnja nove.

Če posumite pri svoji živali možnost katarakte je potrebno takoj poiskati strokovno pomoč pri veterinarju oftalmologu, ki bo ugotovil ali je res prišlo do zameglitve leče, o kateri vrsti katarakte gre in ali je mogoče žival še operirati.

 

 

 

katarakt