PRA- progresivna atrofija retine je poznana kot progresivna degeneracija retine (mrežnice). Pogosta posledica te bolezni  je slepota. Pri nekaterih pasmah prihaja do slepote sredi razvoja mrežnice, takrat se ta napaka imenuje displazija retine. Pri drugih pasmah pa se bolezen razvija progresivno in je posledica tega odmiranje mrežnice. Takšna oblika razvoja bolezni se imenuje degeneracija/atrofija retine (PRD).

V začetni fazi se bolezen kaže kot nočna slepota, šele kasneje se poslabša vid tudi pri dnevni svetlobi. PRA je žal neozdravljiva bolezen in vodi skozi leta do popolne slepote. Pri nekaterih pseh obolelih za PRA se lahko v kasnejši fazi bolezni dodatno pojavi še katarakta.

PRA se klinično odkrije šele v kasnejši starosti psa. To pomeni, da so mladički oboleli takoj po kotitvi, vendar se sama bolezen lahko ugotovi šele kasneje. Oba očesa pri psu tako lahko izgledata popolnoma normalno, vse do kasnejšega stadija bolezni.

Pri Parson Russell terierjih je prav tako kot katarakta, ta bolezen oči primarno recesivna, torej podedovana.

Pri nekaterih pasmah se lahko z DNA analizo (Optigen) odkrijejo geni, ki so odgovorni za nastanek bolezni.

Žal ti testi za PRT še ne obstajajo, zato pa je pomembno, da se opravijo vsakoletni pregledi oči psa pri specialistu veterinarju oftalmologu.

Psi oboleli z PRA se morajo izločiti iz vzreje, saj se z tem prepreči prenašanje bolezni na potomce.

 

 

 

zdrava očesna mrežnica

 

 

degenerirana očesna mrežnica (PRA)