Žal tudi PRT spada med raso, pri kateri je LL primarna recesivna, torej podedovano bolezen (PLL).

Pri primarni luksaciji se bolezen praviloma pokaže med 3 in 5 letom starosti psa.

Takrat se začne leča pomikati iz svoje pozicije, oz. se začne prosto gibati po celi površini očesa, kar lahko privede tudi do povišanega pritiska v očesu (glaukom). Ponavadi sta prizadeti obe očesi, vendar v določenem časovnem zaporedju.

Začetni simptomi pri primarni LL so rahlo solzenje oči, trzanje očesa, oko je rdeče, roženica je rahlo mlečne barve.

Ti simptomi lahko hitro izginejo in oko je nekaj časa spet normalno. Zaradi teh kratkotrajnih znakov je bolezen lahko dolgo časa prekrita.

Sekundarna luxacija je posledica neke druge bolezni oz. poškodbe oči npr. močnih udarcev v predelu glave, hude traume (nesreča), sive mrene (katarakt), vnetje šarenice (kronični uveitis) ali tumorjev v notranjosti očesa. Luxacija se v teh primerih diagosticira kasneje. Znaki bolezni so izrazitejši, oko je rdeče, pride do povečanega solzenja, bolečine, zmanjšanja apetita pri psu.. V končni fazi luxacija in kasnejši gleukom povzročita nadaljne zaplete npr. kronično razjedo roženice ter v najslabšem preimeru tudi slepoto.

Luksacija se v začetni fazi zdravi z zdravili (kapljicami in tabletami), da bi se preporečilo vnetje mrežnice.

Pri primarni luksacji je obvezna operacija, medtem ko se pri sekundarni luksaciji najprej odkrijejo vzroki za nastanek oz. se zdravi najprej prvotna okvara, bolezen očesa.

 

 

 


luksacija leče, vir LAB

 

PLL DNA TEST

 

Po dolgoletnih raziskavi v ZDA in Veliki Britaniji so septembra 2009 končno izločili gen, ki je odgovoren za prenašanje PLL. Tako je od začetka oktobra istega leta pri ameriški OFA(Orthopedic Foundation for Animals) in nekaj tednov kasneje tudi angleški AHT(Animal Health Trust), sedaj tudi že pri nemšlem Laboklin-u, možno narediti test, na podlagi katerega je vidno ali žival nosi v sebi omenjeni dvojni mutirani gen in je s tem okužena (affectet), nosi en mutirani in en normalni gen in je prenašalec(carrier) ali pa je nosilec dveh normalnih genov torej zdrava »čista« oz. clear. Žal je tudi pri prenašalcih(cerrier) možnost obolenja 5-10%, zato je pomembno, da se žival pri prvih znakih, ki kažejo na možnost obolenja PLL odpelje k veterinarju, da ta z ustreznim zdravljanjem prepreči slepoto psa.

 

Ni treba posebej poudariti, kako je test pomemben korak tudi pri širjenju te bolezni. Ob ugotovitvi kaj pes nosi v sebi se je lahko odločiti, katerega psa ne bomo imeli za nadaljno vzrejo, torej tako obolelega kot tudi prenašalca.

 

Vsak vzreditelj, ki dela na tem, da se vzreja poleg tipičnega izgleda tudi zdrav pes, bo s svojimi psi naredil PLL DNA test, prav tako pa tudi paril s psom, ki ima ta test clear.