V prvi vrsti so naši psi naši prijatelji, družinski člani in športni sopotniki  - in šele potem psi za vzrejo.

 

Naše leglo je natančno planirano, prav tako, pa so nam poleg odlične paritvene kombinacije, ki temelji na tipičnem izgledu in karakterju, eden izmed najpomembnejših pogojev uspešno opravljeni zdravstveni testi pregled sluha -  BEAR test, pregled patelle in vsakoletni pregled oči - ECVO certifikat, PLL in LOA DNA test.

 

Zdravje in karakter sta na prvem mestu in na tem temelji tudi naša vzreja.  Še tako veliko lepotnih naslovov ne pove nič o karakterju in zdravju psa, ki mora poleg tega, da je tipičen predstavnik pasme biti terijerski in sposoben delati. 

 

Tudi pri izbiri samca za naše leglo sem kritična in za to, da pridem do željenega samca mi ni problem prevoziti tudi 1000 in več kilometrov. Na žalost niti za nas kot tudi za pse ni pogoja za zdravo in dolgo življenje, se pa trudim in naredim vse, da vsaj te zdravstvene težave, ki se pojavljajo pri parsonih, izločim.  Enake pogoje glede zdravja imam tudi od samcev z katerimi parim.

 

Več o boleznih, ki se lahko pojavijo pri PRT si lahko ogledate v menuju ZDRAVJE.

 

Naši mladiči so pred oddajo maksimalno socializirani, poleg osnov kot so navajanje na razne površine, zvoke, ovratnice, povodce jih naučimo tudi osnov klikerja: AMROMEKA B LITTER - clicker training

 

Vse bodoče lastnike osebo spoznamo, večinoma še pred samo kotitvijo, mladiči se ne izbirajo le po videzu ampak tudi po karakterju, torej po nekaj tednih, ko skupaj določimo kateri pes določeni družini ali posamezniku bolj odgovarja. Prav tako nam je posebej pomembno, da z bodočimo lastniki naših mladičev obdržimo stike tudi po tem, ko jih oddamo. Moram povedati, da so me lastniki naših malčkov oz preteklih legel zelo razvadili z pošiljanjem slik in obveščanjem kako se razvijajo in napredujejo "naši" psi. Imamo tudi vsakoletna srečanja in z marsilkaterim od njih smo postali tudi pravi prijatelji.

 

Prav tako smo prvi na katere se je potrebno obrniti, če v življenju pridejo do situacije, ko za pse ne morejo več skrbeti in smo jim vedno in ob vsaki uri dosegljivi za nasvete.

 

 

 

 

"Pedigree indicates what the animal should be. Conformation indicates what the animal appears to be. But performance indicates what the animal actually is." - Author Unknown 

 

 

photo by Tina Brinar